Un de cada quatre catalàns entén el francès

D’acord amb un estudi realitzat per l’Institut Català d’Estadística, el 16% dels catalans parlen francès i el 24% l’entén.

A Catalunya, molts veïns parlen francès. L’Institut d’Estadística de la Generalitat de Catalunya va dur a terme un estudi sobre el coneixement dels catalans. Aprenem que un de quatre catalans entén el francès. 16% dels catalans el parlen, el 19% ho va llegir, el 13% poden escriure i 12% dominen tots els aspectes de la llengua. A Catalunya, el francès pot ser elegit com a llengua viva en moltes escoles, però també pot ser ensenyat a les escoles privades, escoles oficials d’idiomes i instituts francesos. Per exemple, l’Institut Francès de Barcelona ofereix cursos per a adults i nens, si no també per a les empreses. El Ministeri d’Educació també ha posat en marxa « bachibac » una doble titulació que ofereix tant el baccalauréat francès i el batxillerat espanyol. El 2015, hi havia entre 600 i 700 candidats a Catalunya, tots atrets per aquesta obertura cap a França.

El francès: una ajuda per trobar una feina

Segons Bernard Gillmann, director dels estudis de l’Institut Francès de Barcelona, hi va haver un augment per a classes de francès registrat entre 2011 i 2013, amb el context d’atur i la crisi « les famílies van recolzar els treballadors joves per animar-los a aprendre francès », diu. A més, durant les retallades de l’Estat espanyol el 2011 i 2012 « moltes pimes han buscat mercats a l’Àfrica francòfona, Magrib i França, així que vam haver de dominar el francès (…) El director va observar un creixement continu aquests últims cinc anys al nombre de nens en cursos de francès a tot Espanya ». Encara més catalans volen aprendre el francès, té una bona imatge al món del treball, molts diuen que un ha de tenir el francès per distingir-se dels que només tenen l’Anglès (…). Altres necessiten aprendre francès per la immigració als països francòfons, com França, Bèlgica, Suïssa o Canadà, per raons de negocis. En l’actualitat, els alumnes de l’Institut són principalment els estudiants i els actius. D’altra banda, ja que França és un país veí, l’elecció del francès com a segona llengua després de l’Anglès és una cosa natural.

Leslie Singla

Leslie Singla

Periodista cultura i societat

Originària de la regió Languedoc-Roussillon. Viu a Barcelona des de 3 anys

Subscriure's al newsletter
Contacta amb nosaltres
Correu electrònic barcelona@eleamedias.com o 635 03 63 93

Powered by keepvid themefull earn money